Havrerutor med nougat
200 gram smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
Garnering 200 gram mjuk nougat
Gör så här:
Smält fettet i en kastrull.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål.
Tillsätt fettet och rör om.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 10 min i 200º
Skiva nougaten tunt, lägg skivorna på kakan så att de smälter.
Gör mönster med en gaffel.
Skär kakan i rutor.
Låt kakan stå i kylen i 20 minuter så att nougaten stelnar.
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
Garnering 200 gram mjuk nougat
Gör så här:
Smält fettet i en kastrull.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål.
Tillsätt fettet och rör om.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 10 min i 200º
Skiva nougaten tunt, lägg skivorna på kakan så att de smälter.
Gör mönster med en gaffel.
Skär kakan i rutor.
Låt kakan stå i kylen i 20 minuter så att nougaten stelnar.
Havreflarn
75 gram margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1½ msk mjölk
1½ msk sirap
Gör så här:
Koka ihop allt i en kastrull.
Klicka ut med teskedar på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i ca 5 minuter.
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1½ msk mjölk
1½ msk sirap
Gör så här:
Koka ihop allt i en kastrull.
Klicka ut med teskedar på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i ca 5 minuter.
Tekakor
50 gram jäst
7 dl vatten och 1 dl olja
eller
7 dl mjölk och 100 gram smält margarin
½ dl socker eller sirap
1 krm hjorthornsalt
salt
Gör så här:
Gör som en vanlig deg och låt jäsa.
Dela degen i så stora bitar du vill ha.
Kavla och nagga.
Låt jäsa på plåt.
Grädda i 225º tills de fått lite färg.
Jättegod fisksås
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk fiskbuljong
1 tsk vitlökskrydda
Koka upp.
Gott till alla sorters fisk!
MAZARINKAKA
3 ägg
3 dl socker
½ hg sötmandel (mald)
12 bittermandlar (mald)
2 hg smör (smältes)
2 dl vetemjöl
Smörj och bröa en rund sockerkaksform med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker.
Ha i den malda mandeln, mjölet och det smälta smöret växelvis.
Grädda kakan i 150-175 grader i ca 60 min.
Morotsbröd med solrosfrö
100 gram jäst
2-3 liter vetemjöl
½-1 tsk salt
1-1½ fint rivna morötter
50 gram margarin
1 liter mjölk
solrosfrön och ägg till pensling
Smält smöret, värm mjölken till 37º.
Smula jästen i en bunke. Blanda ihop vätskorna och häll ner i bunken.
Tillsätt saltet och de rivna morötterna. Smaka av.
Tillsätt mjölet under rörning, lite i taget tills degen är lagomt kladdig.
Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Ta ur degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord och knåda in mjölet tills degen känns bra.
Forma degen till limpor eller frallor och låt dem jäsa färdigt.
Pensla med äggen, tillsätt fröna och grädda i ugn ca 200º. Sänk temp efter ett tag. 35-45 min. gräddningstid på limporna och frallorna ca 9 min.
2-3 liter vetemjöl
½-1 tsk salt
1-1½ fint rivna morötter
50 gram margarin
1 liter mjölk
solrosfrön och ägg till pensling
Smält smöret, värm mjölken till 37º.
Smula jästen i en bunke. Blanda ihop vätskorna och häll ner i bunken.
Tillsätt saltet och de rivna morötterna. Smaka av.
Tillsätt mjölet under rörning, lite i taget tills degen är lagomt kladdig.
Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Ta ur degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord och knåda in mjölet tills degen känns bra.
Forma degen till limpor eller frallor och låt dem jäsa färdigt.
Pensla med äggen, tillsätt fröna och grädda i ugn ca 200º. Sänk temp efter ett tag. 35-45 min. gräddningstid på limporna och frallorna ca 9 min.