Lindas färsfavorit (4 port.)

1 gul lök
500 gram köttfärs
2 msk smör eller margarin
2 vitlöksklyftor
2 tomater
½ dl chilisås
½ dl vatten
1 tsk oregano
4 stänk tabasco
sat, peppar
1 pkt tortillachips, 150 gram
1 grön squash

Kall ostsås:
100 gram färskost t ex philadelphia
1 dl lätt creme fraiche
½ tsk örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta

Dekoration:
20 svarta urkärnade oliver

Ugn 250ºC
Gör så här:
1. Skala och hacka löken fint. Stek lök och köttfärs i matfettet, pressa över vitlök. Tärna tomaterna.
Tillsätt dem samt chilisås och vatten. Låt småputtra under omrörning. Smula ner oregano och tillsätt tabasco. Smaka av med salt och peppar.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg tortillachips i botten. Skiva squashen tunt och lägg ovanpå. Fördela köttfärsröran överst. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
3. Mixa ingredienserna till den kalla ostsåsen. Ta formen ur ugnen. Ringla över ostsåsen. Dekorera med oliver.

Busiga solskensbiffar (4 port.)

400 gram köttfärs
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 krm peppar
½ burk á 340 gram majs
2 msk smör eller margarin till stekning.

Rör ägg och köttfärs till smidig smet.
Ha i kryddorna och majsen, blanda.
Forma till biffar och stek i stekpanna.
Servera med grönsaker skurna i skivor, pasta och gärna en tomatsalsa.
Även gott att äta i pita eller hamburgerbröd.

Rosendals morotstårta (10 Bitar)

3 ägg
3½ dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2½ dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter

Glasyr:
200 gram smör
200 gram philadelphiaost 
3 dl florsocker
1 citron, pressad juice och rivet skal
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175ºC
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen.
3. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
4. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat.  

Thekakor

5 dl havregryn
1 liter mjölk
3 hg margarin
3 pkt jäst
2 dl strösocker eller ¾ dl canderel
mjöl till lagom smet.

Blanda mjölk och havregryn och låt stå i kylen över natten.

Smält margarinet och häll det över mjölkblandningen, salta lite.
Blanda socker och jäst, häll sedan i det också.
Häll i mjöl och arbeta till smidig deg.

Jäs i 30 minuter, baka ut och jäs 20-30 minuter till på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter.
Låt svalna på galler och pensla med vatten. 


Recept från mamma 11/2-02