Saffransbullar med mandelmassa



Ca 40 bullar.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl (840-900g)

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin, rivet skal

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1 påse mandelspån (50 g)


Gör så här:

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäck ca 40 min.

3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk oc dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta ca 40*30 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

5. Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Chokladmazariner

36-38 st

6 dl mjöl
¾ tsk bakpulver
225 g kallt smör
1½ dl socker
1 ägg
1 äggula

Fyllning:
100 g smör
2½ dl socker
3 ägg
125 g mald mandel
3 msk kakao

1. Lägg mjöl blandat med bakpulver, smör och socker i en matberedare.
Kör snabbt samman ingredienserna och tillsätt ägget och äggulan, kör tills det blir en deg.

2. Tumma ut massan i mazarin eller aluminiumformar, nagga och ställ dem kallt ca 30 minuter.

3. Fyllning: Rör ihop smör och socker, vispa äggen lätt och rör ner dem.
Blanda mandel med siktad kakao och rör ihop alltsammans till en smet.

4. Ta ut formarna från kylen och fyll dem med mandelsmeten till 2/3.
Grädda kakorna i 175º 15-20 minuter. Låt mazarinerna svalna något innan du tar ur dem.

Tid: ca 1 timme och 10 minuter.

Chokladtryffel

                       


40st
100 g smör
1¼ dl florsocker
125 g mörk choklad
2 msk kakaopulver
(1-2 msk whisky)

1. Rör smöret poröst tillsammans med socker.

2. Smält chokladen i vattenbad. Häll den något avsvalnade chokladen ner i smörblandningen under omrörning. Tillsätt kakaopulver och smaksätt eventuellt med spriten.

3. Spritsa ut smeten i små folieformar. Låt tryffeln stelna i kylen och förvara den sedan kallt.