Saffransbullar med mandelmassa



Ca 40 bullar.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl (840-900g)

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin, rivet skal

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1 påse mandelspån (50 g)


Gör så här:

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäck ca 40 min.

3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk oc dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta ca 40*30 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

5. Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Kommentarer

Namn
Kom ihåg mig?
Kommentar: