Amerikansk äppelkaka

200 g margarin eller smör

2 1/2 dl socker

3 st ägg

Rivet skal av 1/2 citron

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl mjölk eller grädde

Garnering:

3-4 st äpplen

1-2 msk socker

1 tsk malen kanel

Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst, gärna med elvisp.

Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.

Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.

Smaksätt smeten med citron.

Blanda mjölet och bakpulvret.

Rör ned mjölblandningen i smeten och rör den jämn.

Tillsätt vätskan.

Bred ut smeten i en smord, bröad, rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.

Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor.

Tryck ned dem i smeten.

Strö över sockret blandat med kanel.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.

Låt kakan svalna något i formen innan kakan lossas eller stjälps upp på galler.

Servera kakan i bitar med mjukrörd glass eller vispad grädde som tårta eller glass.

Recept av: Kristina 1/9-02

Drottningkaka



400 gram mjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl socker

200 gram smör

1 ägg

Fyllning:

Blåbär & hallon

Gör så här:

Blanda alla torra ingridienser.

Tillsätt smör och ägg.

Arbeta degen så den blir grynig.

Lägg drygt hälften av degen på bakplåtspapper.

Strö blåbär och hallon över kakan och täck med resten av degen.

Grädda ca 25 min i 185 grader.

Servera gärna med glass.

Ur: Långpanneboken
Från Ulrika 060625

Kasslermaträtt

500 g kassler

2-3 vitlöksklyftor

2-3 krm cayennepeppar

2,5 dl matlagningsgrädde

50 g riven ost

2-3 paprikor, olika färger

Gör så här:

Hacka paprika och lägg på kasslerskivor.

Blanda allt utom osten i en skål.

Höll över och lägg på osten.

225 grader i ca 30 min

Kyckling med kall dillsås

8 port.

900 gram kycklingfilé

Smör

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Sås:

4 dl lätt creme fraiche

Rivet skal och pressad saft av 1/2 citron

1 msk flytande honung

1/2 dl hackad dill

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering:

Dill & citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Bryn kycklingen i omgångar på båda sidor i smör i en stekpanna.

Lägg dem i en långpanna.

Stek i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Låt kycklingen kallna.

Rör ihop såsen.

Hit kan man förberereda.

Skär kycklingen i skivor och lägg ut dem på ett stort fat.

Krydda med salt och peppar.

Ringla hälften av såsen över kycklingen och servera resten till.

Strö över dill och garnera med citron.

Servera med potatis.

Jordgubbsblixt

250 gram frysta jordgubbar

1 dl vit sirap

250 gram mascarpone

1 dl mandelbiskvier

Gör så här:

Mixa allt utom biskvierna.

Blanda i biskvier.

Lägg upp i glas och ät direkt eller ställ den med fördel i frysen en halvtimme innan servering.

Tonfisksallad

Tonfisk

Potatis

Majs

Isberg

Gurka

Tomat

Dill

Paprika

Olja

Vinäger

Senap