Biscotti

Ingredienser
3 ägg
3 äggulor
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk stött anis
1 tsk vaniljsocker
8 ½ dl vetemjöl (510 g)
rivet skal av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin
200 g hackad mandel och pistagenötter
  
Fakta
Portioner: 50 skorpor
Tillagningstid: 1-2 timmar

 

Tillagning
Italienska hårda skorpor, mycket gott till kaffe eller vin santo.

Sätt ugnen på 170 grader. Vispa upp ägg, äggulor och socker pösigt (det ska bli vitt).

Blanda ihop salt, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och anis. Blanda ner det i äggsmeten tillsammans med citronskal, hackad mandel och pistagenötter.

Baka ut degen i 3 längder. Degen ska vara lite kladdig.

Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skiva limporna på snedden när de är varma. Låt skorporna eftertorka 30 minuter i 150 grader (de ska kännas torra). Förvaras tort! 
 
Recept från: godmiddag.se


Chokladmuffins med mintglasyr

2 1/2 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Glasyr:
4 dl florsocker
50 g mjukt smör
100 g Philadelphiaost
1-2 tsk vatten
1/2 tsk pepparmint hushållsarom

1. Värm ugnen till 225°C och ställ ut muffinsformarna på en plåt.
2. Vispa socker och ägg ljust och poröst, gärna med en elvisp.
3. Smält smöret och rör ner tillsammans med mjölken i smeten.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten.
5. Fyll muffinsformarna till 3/4-delar.
6. Grädda muffisarna i ca 12 min. Låt dem svalna.
7. Glasyr: Rör ihop florsocker, smör och Philadelphiaosten.
8. Tillsätt vatten och pepparmint.
9. Bred glasyren på muffisarna.

Ät & njut!  


Från dagensmuffin.se


Banoffee paj

1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge. 

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj!


Syltkakor

ca 30 st
Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl rårörsocker (det går utmärkt med vanlig strösocker också)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljarom (alt. vaniljsocker)

Ca 1½ dl sylt (Jag använde kung markattas ekologiska skogshallonsylt)
1 dl florsocker + några droppar vatten

GÖR SÅHÄR :
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Slå in degen i plastfolie och låt ligga i kylen ca 1 timme. Ta ut små mått, ca en matsked och forma till runda bollar. Gör en grop i mitten med fingret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med 1 tsk sylt i varje kaka. Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop vatten och florsocker och ringla över!


Jordgubbs- och cheesecakemuffins



Till ca 7 stora eller 12 mindre muffins:

3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
125 gram rumsvarmt smör
1 ¾ dl strösocker
2 ägg
1 ¼ dl mjölk

150 g jordgubbar
½ dl strösocker
1 ½ msk maizena majsstärkelse

Cheesecakefyllning:

200 g philadelphiaost
¾ dl strösocker

1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1.Sätt ugen på 180 grader.
2.Cheesecakefyllning: Rör ihop ingredienserna.
3.Blanda vetemjöl och bakpulver i ett litermått, rör om med vanlig gaffel.
4.Vispa smör och socker med elvisp. Ner med äggen ett i taget. Tillsätt mjölk.
5.Rör ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör samman så att det precis blandar sig.
6.Fyll smeten till hälften i formarna.
7.Skiva jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.
8.Lägg på ett lager jordgubbsmos på varje muffin. Häll på cheesecakefyllningen och sedan en klick muffinssmet på varje.
9.Grädda mitt i ugnen tills smeten stannat. Känn med sticka. Cirka 30 minuter för stora muffins, något kortare med små.

Tips: Använd stadiga muffinsformar! Icas amerikanska i storleken medium funkar bra, då blir det ungefär 12 muffins, jag gillar när de inte är alltför stora. Första gången använde jag vanliga formar, och eftersom cheesecakefyllningen är ganska lös så rann allt ut över över hela plåten. =)