Biskvikaka i långpanna

ca 20 bitar (Jag fick ut fler och ändå var de stora)

Botten:
8 äggvitor
400 g mald, skållad mandel

Smörkräm:
225 g smör
3 dl socker (Nästa gång ska jag använda florsocker istället, mycket godare)
3 äggulor

Topping:
200 g choklad
1 tsk olja

Vispa äggvitorna styva och vispa i sockret. Vänd varsamt i mandeln och bred ut det i en smord långpanna (jag hade ett smort bakplåtspapper). Grädda ca 15 minuter. (Nästa gång ska jag köra den längre, för den blev lite för lös tyckte jag.) Stjälp upp den på bakplåtspapper och låt kallna.

Vispa samman smörkrämen och bred den över den kalla kakan. Ställ sedan kakan kallt. (Jag ställde in den i frysen).

Smält chokladen med oljan över vattenbad och låt kallna något. Bred den sedan över kakan. Låt stelan och skär med vass kniv i rutor (skölj kniven i varmt vatten och torka av så går det lätt av skära kakan).

Går bra att frysa.

Bärsmulpaj med mazarinfyllning

Pajbotten
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker + 1 krm salt

Smulor
0.25 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
35 g smulor, kallt, skuret i tärningar

Mazarin- och bärfyllning
50 g smör, rumstempererat
1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 st ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker + 1 msk maizena
4 dl blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar


 

Gör så här

1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.

2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.

3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.

4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.

5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.

7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.

8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.

9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.

10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter.

Recept från recept.nu