Falsk tosca

3 ägg
3 dl socker
225 gram smält smör
3 msk vanilj
2,25 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Rör ihop ägg och socker, rör i resten av ingredienserna.
Grädda i långpanna 175º  i nedre delen av ugnen tills den är nästan helt färdig.

Medans kakan är i ugnen:
Smält ihop
90 gram smör
3 dl socker
4,5 dl kokos
1,5 dl grädde
1,5 dl sirap

Höj värmen på ugnen till 200º Bre toscan över kakan och grädda ytterligare en stund, tills den fått en fin gyllengul färg.

Muffinskrans

3 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 ägg
1 dl varmt vatten
150 gram margarin (ljummet)

Rör ihop de torra ingredienserna, häll i margarinet, vattnet och sist äggen.
Häll upp i en hålform som är smord och bröad.
Grädda i 175ºc ungefär 35 minuter.

Laxpudding (4 port)

Lax 400 gram
Skalad potatis 8-10 st
Gul lök 1 st
Finklippt dill ½ dl

ÄGGSTANNING:
Ägg 4 st
Mjölk 4 dl
Vitpeppar 1 krm

Smörj formen.
Skär fisken i skivor eller strimlor.
Skär potatis och lök i skivor.
Varva fisk, lök, dill och potatis i formen, avsluta med potatis.
Vispa samman ägg, mjölk och peppar.
Häll äggstanningen i formen.
Grädda i 225ºc tills puddingen stannat. (ca 45-60 min)
Ät med sallad till!

Agnetas kyckling (4 port)

4 kycklingfileer salt och peppar
1-2 röda paprikor
1 dl mangochutney
1 vitlöksklyfta
2-2½ tsk sambal oelek
3-4 dl cremefraiche
1-2 bananer
2 dl riven ost
garnering paprika och örtkryddor.

Bryn fileerna i ugnen, krydda skär och lägg i en form.
Hacka paprikan och lägg den på kycklingen.
Rör creme fraiche, kryddor, mangochutney + mosad banan.
Bred röran över kycklingen och paprikan.
Strö på riven ost och gratinera i 15 minuter 225º i mitten av ugnen.
Garnera.
Bjud sallad och kokt ris till!

Källarfranska

2 dl ljummet kranvatten
25 gram jäst
1 msk olja
½ tsk salt
½ msk socker
ca 5-6 dl vetemjöl (till mjuk deg)

Rör ut jäst i vattnet tillsätt salt, socker och olja. Arbeta efter hand i mjölet.
Ta upp degen på bordet, arbeta samman och rulla till en längd.
Skär snitt och lägg på smord plåt. Mjöla lätt över.
Låt jäsa upp väl ca 30 min.
Grädda i 250ºc tills de är lätta och svagt gyllengula.
Låt svalna utan duk.

Lätt sockerkaka till tårtbotten (Karro)

2 dl socker
4 äggvitor
4 äggulor
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa gulor och socker till en ljusgul smet.
Rör ihop gulor och vitor.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
Grädda i nedre delen av ugnen 175ºc ca 40 min.

Tårtbotten (Elins mormor)

4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Grädda i en rund form som är smord och bröad.
200-225 grader i ca 30 minuter.

Eva-Lenas pepparkakor

1,2 kg mjöl
4 hg socker
2 hg margarin
½ burk vaniljsocker
3 dl grädde
1 msk ingefära
750 gram sirap
2 msk bikarbonat

Vispa grädden och blanda allt till en deg.
Grädda i 200-225º i ca 8 minuter.

Bananis

175 gram margarin
2½ dl brun farin
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½-1 banan
1 ägg
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 gram hackad blockchoklad

Sätt ugnen på 200º.
Rör ihop matfett, farin, socker och vaniljsocker med elvisp.
Skala och mosa bananen
Tillsätt ägget och bananmoset.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt detta.
Grovhacka blockchokladen och rör ner den i smeten.
Klicka ut smeten med ett par cm mellanrum på bakplåtspapper.
Grädda 10-15 minuter
Låt svalna på galler.
(Gör minst 20 klickar av smeten)

Kolastänger



200 gram smör
1½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Blanda ihop alltsammans till en deg.
Rulla ut till längder och platta till lite lätt med handen.
Grädda i 175º

Lisas potatissallad

1 kastrull potatis (helst färsk)
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
salt
svartpeppar
lite vatten ca ½ dl

Rabarberkaka

150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
225 gram rabarber
3 dl mjöl

Allt blandas i kastrullen.
Gräddas i 175º ca 35-40 minuter.

Vaniljkaka

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Smörj och bröa en rund form. Häll i smeten och
grädda kakan i 175º i ca 30 min.
Låt kakan svalna så att den går att dela på mitten.


Koka:
125 gram smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

När du delat kakan och kokat ihop smör, mjölk och vanilj så dränk in kakan i det.
Och när kakan är helt sval så sikta över lite florsocker.

Malins firre

400 gram torsk (tinad)
Häll en burk creme fraiche i en kastrull.
1½ dl fil
gräslök
1 fiskbuljong
½ grönsaksbuljong
2 tsk fransk senap

5 bitar av fisken låt koka i såsen tills fisken är färdig kanske 20 minuter.