Monnies tårtbotten

5ägg
3dl socker
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl potatismjöl
1-2 tsk vaniljsocker
2 ½tsk bakpulver

44 min 175 grader

vispa ägg & socker poröst,
Blanda och sikta ner övriga ingredienser ordentligt i smeten
grädda i smörad & bröad form, jag brukar göra en "krage" av bakplåtspapper för att det inte ska pösa över. Jag smörjer alltså formen och klipper till en bred remsa av bakplåtspapper som jag trycker fast i fettet på kanten, bröar sedan botten av formen.
Ger en hög (till 3 fyllningar) och saftig botten.


Fransk nougat

40 min+6 timmar till att stelna
Ca: 100 bitar

1½ dl sötmandel
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl ljus sirap
1¼ dl vatten                                                                                                                                                   2 äggvitor

Till garnering: Florsocker

Gör så här:

1. Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.
2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150º. Lyft grytan från värmen. 
3. Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.
4. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.
5. Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, cirka 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.
6. Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.
7. Häll upp smeten i en form, ca 20x30cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.
8. Låt nougaten vila i rumstemeratur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.

Från tidningen Allt om mat