Blåbärsbullar



24 Bullar enligt receptet men jag gör flera för jag vill inte ha så stora.

Deg:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2½ dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse

Ägg till pensling 
1 näve mandelspån

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
5. Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
6. stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta som är ca 1 cm tjock.
7. Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
8. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
9. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
10. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
11. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
12. Sätt ugnen på 200 grader.
13. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
14. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
15. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i ca 10 minuter.

Receptet är från Leila Lindholms A piece of cake


Kommentarer

Namn
Kom ihåg mig?
Kommentar: