Amerikansk äppelkaka

200 g margarin eller smör

2 1/2 dl socker

3 st ägg

Rivet skal av 1/2 citron

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl mjölk eller grädde

Garnering:

3-4 st äpplen

1-2 msk socker

1 tsk malen kanel

Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst, gärna med elvisp.

Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.

Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.

Smaksätt smeten med citron.

Blanda mjölet och bakpulvret.

Rör ned mjölblandningen i smeten och rör den jämn.

Tillsätt vätskan.

Bred ut smeten i en smord, bröad, rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.

Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor.

Tryck ned dem i smeten.

Strö över sockret blandat med kanel.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.

Låt kakan svalna något i formen innan kakan lossas eller stjälps upp på galler.

Servera kakan i bitar med mjukrörd glass eller vispad grädde som tårta eller glass.

Recept av: Kristina 1/9-02

Kommentarer

Namn
Kom ihåg mig?
Kommentar: